Sagar eta mahats artisau zukuak

Proiektu hau hasi zenetik, ingurumenaren eta gure ingurunearen ongizateak inspiratu gaitu, eta, horregatik, gure ekoizpen-prozesuak parametro ekologikoen arabera egiten dira, gure kontsumitzaileei produktu osasungarriak eskaini ahal izateko.

Elikagai osasungarriak lortzeko bilaketa horretan, sagarra oinarri duten zuku askotarikoak garatu ditugu, jengibrearen eta limoiaren propietate onuragarriak emanez, eta, azken sorkuntza gisa, Nafarroatik datozen mahats beltz zuku bat garatu dugu, gure organismoetan onurak egingo dutenak.

Variedad de zumos ecológicos Bio-K
Logo Bio-K, productos ecológicos de la manzana

Tokiko produktuaren garrantzia

Bio-K edizio mugatuko zuku ekologiko artisauak ekoizten dituen enpresa txiki bat gara. Prozesu osoa Errezilgo (Gipuzkoa) gure instalazioetan egiten dugu, behar izan dugun heinean egokitzen joan garen lantegi txiki batean.

Gure zukuen kalitate handia ez da soilik titularra. Gure sagarrondoak sagarrondo zaharrak eta autoktonoak dira, eta urte osoan zehar maitasunez zaintzen dira, kalitatezko uztak noiz eskainiko dizkiguten zain. Lantegia ustiategiaren erdigunean edukitzeak eta gure dimentsioak eragiten dute sagarraren heltze-puntu zehatza aukeratzea, eta uzta biltzeko egunaren eta prozesatuaren artean ordu gutxi batzuk baino ez igarotzea.

Txikiak baina zorrotzak

Gure sekretua gure dimentsioan dago, txikiak gara eta harro gaude, horrek prozesu guzti-guztiak zehatz-mehatz kontrolatzeko aukera ematen digu. Sagar bakoitza eskuz biltzen da, eta, ondoren, garbitu eta banan-banan hautatzen da. Egoera onean ez dagoen sagar oro prozesatzea saihesten dugu, gure zuku ekologikoen osasunerako onura ugariak horren araberakoak baitira.

Bodegón con productos ecológicos Bio-K
Bio-K zuku ekologikoen PROPIETATEAK eta ONURAK

– Mahatsak resberatrolean aberatsak dira, konposatu fitokimiko polifenoliko bat. Resberatrola koloneko, prostatako eta bularreko minbizien, gaixotasun koronarioaren (CHD), gaixotasun nerbioso degeneratiboaren, Alzheimerren gaixotasunaren eta infekzio biral/fungikoen aurka babesten duen antioxidatzaile boteretsuetako bat da.

– Antozianinek (beste fitokimiko fenoliko antioxidatzaile bat da, mahatsetan ugaria) jarduera antidiabetikoak, antiinflamatorioak, antimikrobianak eta obesitatearen aurkakoak sortzen dituzte, 2017ko ikerketa batek adierazi zuen bezala. Oligopeptidoak (peptidoak edo aminoazidoak), bakterioen eta katekinaren aurkako propietateak dituztenak (flabonoideen antioxidatzaile mota bat), mahatsetan daude, eta osasuna babesteko propietate ugari dituzte.

– Mahatsak mikronutriente mineralen iturri aberatsak dira, hala nola manganesoa, kobrea, burdina, magnesioa eta kaltzioa. Hormona eta melatonina antioxidatzailea ditu, potasioaz gain.

– C bitamina, a bitamina, k bitamina, karotenoak, b multzoko piridoxina, erriboflabina eta tiamina ere ematen dituzte.

– Berriki egindako ikerketek erakutsi dutenez, mahatsen indize gluzemiko txikia ere adierazle ona da azukreak fruta horrek odolean dituen onurei buruz. Odolean azukrea hobeto orekatzea, intsulina hobeto erregulatzea eta intsulinarekiko sentikortasun handiagoa izatea mahats-zukuak hartzearekin lotu izan dira orain.

– Mahatsak “fruten erregina” dira, osasunarentzat onuragarriak diren mantenugaien osaera harrigarria dutelako.

– Sagarrak fitonutriente eta antioxidatzaile ugari ditu. Azterlanen arabera, osagai horiek funtsezkoak dira hazkunde, garapen eta ongizate orokorrerako.

– Fruta hau kaloria gutxikoa da. Ez dute gantz saturaturik, ezta kolesterolik ere.

– Sagarrak fitonutriente antioxidatzaile flabonoide eta polifenoletan aberatsak dira. Sagarren flabonoide garrantzitsuenetako batzuk kerzetina, epikatekina eta B2 prozianidina dira.

– Gainera, azido tartarikoan ere aberatsak dira. Oro har, konposatu horiek gorputzari laguntzen diote babesten erradikal libreen ondorio kaltegarrietatik.

– Fruta honek c bitamina eta karoteno kantitate onak ditu. C bitamina antioxidatzaile natural boteretsua da. C bitamina ugariko elikagaiak jateak lagundu egiten dio gorputzari agente infekziosoen aurkako erresistentzia garatzen eta gorputzeko erradikal libre kaltegarri eta proinflamatorioak desagerrarazten.

– A bitamina ere sagarretan dago, eta funtsezkoa da gizonen eta emakumeen ugalketa-osasunerako, baita enbrioien hazkunderako ere.

– Gainera, sagarra b multzoko bitaminen iturri ezin hobea da, hala nola erriboflabina, tiamina eta piridoxina (B-6 bitamina). Bitamina horiek entzimen kofaktore gisa laguntzen dute metabolismoan, baita giza gorputzaren barruko hainbat funtzio sintetikotan ere.

– Azido foliko iturri ona ere badira, fetuetan hodi neuralaren akatsak izateko arriskua murrizten lagun dezakeen mantenugaia.

– Sagarretan dauden mineralek burdina, fosforoa, kaltzioa eta potasioa dituzte, eta osagai horiek garrantzitsuak dira arteria-presioa erregulatzen laguntzeko.

– Elementu horiek guztiek eta gehiagok erakusten dute zergatik dei dakiekeen legalki sagarrei “superelikagai.

– Limoiek fitonutrienteak dituzte, efektu antioxidatzaile eta antibiotikoekin.

– Limoiek, fruta zitriko gehienek bezala, hesperidina eta naringenina izeneko glukosido flabonoideak dituzte, eta konbinazio horrek gaixotasun kardiobaskular eta hantura kroniko ugariren aurkako ezkutua eman dezake, hanturaren aurkako gaitasunak, herdoilaren aurkakoak eta analgesikoak dituztelako.

– Limoiak c bitamina (azido askorbikoa) iturri bikaina dira, naturaren antioxidatzaile garrantzitsuenetako bat; gomendatutako eguneko ahorakinaren % 88 inguru ematen du. Azido askorbikoa uretan disolba daitekeen antioxidatzaile natural indartsu bat da. C bitamina ere funtsezkoa da sistema immunologiko indartsu batek funtziona dezan. Sistema immunologikoaren helburu nagusia gaixotasunetatik babestea da, eta, beraz, c bitamina gehigarri apur bat erabilgarria izan daiteke hotzerietan, gripeetan eta entzumenaren infekzio errepikarietan.

– Gainera, a bitamina ere badute, mukosa eta azala osasuntsu edukitzeko beharrezkoa, eta ikusmenerako ere funtsezkoa da.

– Fruta hau ere b multzoko bitamina iturri ona da, hala nola azido pantotenikoa, piridoxina eta folatoak. Horiek funtsezkoak dira, gorputzak kanpoko iturriak behar dituelako horiek birjartzeko.

– Gainera, burdina, kobrea, potasioa eta kaltzioa bezalako mineral kopuru osasungarria dute. Potasioa gorputzeko zelulen eta fluidoen osagai garrantzitsua da, eta bihotz-maiztasuna eta arteria-presioa kontrolatzen laguntzen du.

– Limoiaren zapore garratza azido zitrikoari zor zaio. Zukuan % 8raino iristen da. Azido zitrikoa kontserbatzaile naturala da, digestio leuna egiten laguntzen du eta giltzurrun-kalkuluak disolbatzen laguntzen du.

– Zero gantz saturatu edo kolesterol dute. Limoia indize gluzemiko oso baxuko frutetako bat da.

– Gaur jaten ditugun limoietatik osasunerako lortzen ditugun onura horiek guztiak duela mende asko espainiarrek eta portugaldarrek ekarritako limoi-hazien ondorengoak dira zuzenean!

– Jengibrearen sustraia antzinatik erabili izan da, bere propietate antiinflamatorioengatik, karminatiboengatik, antiflatulentoengatik eta antimikrobianoengatik.

– Osasunerako onuragarriak diren funtsezko olioak ditu, hala nola, gingerola, zingerona, shogaola, farnesenoa eta kantiko-feladreno, zinematol eta zitral kantitate txikiak. Gingerolek (konposatu bioaktibo nagusia) hesteetako mugikortasuna hobetzen laguntzen dute, eta ezaugarri antiinflamatorioak, lasaigarriak, lasaigarriak, antipiretikoak eta antibakterianoak dituzte.

– Ikerketek erakutsi dute zorabioek edo haurdunaldiak eragindako goragaleak gutxitu ditzakeela eta migrainak arintzen lagun dezakeela.

– Ikerketen arabera, jengibreak hainbat minbiziren aurka babesten du, obulutegia, ondestekoa, birika eta bularrekoa barne.

– Mantenugai eta bitamina esentzial asko ditu, hala nola piridoxina (B-6 bitamina) eta azido pantotenikoa (B-5 bitamina).

– Gainera, potasioa, manganesoa, kobrea eta magnesioa bezalako mineral ugari ditu.

– Jengibrea, behin betiko, sustrai tradizionaleko belarretako bat da, sukaldaritza- eta medikuntza-garrantzia duena. Konposatu fitokimiko berriak ditu, eta leku berezia du, baita gaur egun ere, Indiako eta Txinako sendagai tradizional askotan, gaixotasunak prebenitzeko eta osasuna sustatzeko propietateak dituelako.

NON GAUDE

Antxiturbiazpiko Baserria, 20737 Errezil (Gipuzkoa)

DEITU IEZAGUZU

678 547 819

ESAIGUZU

info@bio-k.eus

Galderarik edo proposamenik?

Ba al duzu argitu nahiko zenukeen galderarik? Ahal dugun azkarren erantzungo dizugu pozik. Eskerrik asko zure interesagatik.

 

MEZUA BIDALI

INSTAGRAM

@productos_bio_k

FACEBOOK

@ProductosBioK