– Limoiek fitonutrienteak dituzte, efektu antioxidatzaile eta antibiotikoekin.
– Limoiek, fruta zitriko gehienek bezala, hesperidina eta naringenina izeneko glukosido flabonoideak dituzte, eta konbinazio horrek gaixotasun kardiobaskular eta hantura kroniko ugariren aurkako ezkutua eman dezake, hanturaren aurkako gaitasunak, herdoilaren aurkakoak eta analgesikoak dituztelako.
– Limoiak c bitamina (azido askorbikoa) iturri bikaina dira, naturaren antioxidatzaile garrantzitsuenetako bat; gomendatutako eguneko ahorakinaren % 88 inguru ematen du. Azido askorbikoa uretan disolba daitekeen antioxidatzaile natural indartsu bat da. C bitamina ere funtsezkoa da sistema immunologiko indartsu batek funtziona dezan. Sistema immunologikoaren helburu nagusia gaixotasunetatik babestea da, eta, beraz, c bitamina gehigarri apur bat erabilgarria izan daiteke hotzerietan, gripeetan eta entzumenaren infekzio errepikarietan.
– Gainera, a bitamina ere badute, mukosa eta azala osasuntsu edukitzeko beharrezkoa, eta ikusmenerako ere funtsezkoa da.
– Fruta hau ere b multzoko bitamina iturri ona da, hala nola azido pantotenikoa, piridoxina eta folatoak. Horiek funtsezkoak dira, gorputzak kanpoko iturriak behar dituelako horiek birjartzeko.
– Gainera, burdina, kobrea, potasioa eta kaltzioa bezalako mineral kopuru osasungarria dute. Potasioa gorputzeko zelulen eta fluidoen osagai garrantzitsua da, eta bihotz-maiztasuna eta arteria-presioa kontrolatzen laguntzen du.
– Limoiaren zapore garratza azido zitrikoari zor zaio. Zukuan % 8raino iristen da. Azido zitrikoa kontserbatzaile naturala da, digestio leuna egiten laguntzen du eta giltzurrun-kalkuluak disolbatzen laguntzen du.
– Zero gantz saturatu edo kolesterol dute. Limoia indize gluzemiko oso baxuko frutetako bat da.
– Gaur jaten ditugun limoietatik osasunerako lortzen ditugun onura horiek guztiak duela mende asko espainiarrek eta portugaldarrek ekarritako limoi-hazien ondorengoak dira zuzenean!